AgiBlok

5.12.04
  To Skype or not to Skype


U Skype nepoužívám naplno možnost Instant Messagingu, i když to ten program také umí. V zaměstnání používáme jeden takový chatovací nástroj, jmenuje se to Sametime, je to od Lotusu, dnes vlastně od IBM. Používám ho vlastně jen na sledování, zda jsou kolegové u stroje. Potřebuji-li jim něco sdělit, napíšu off-line email nebo on-line zavolám telefonem. Když mi záleží, abychom si něco vyjasnili, není samozřejmě nad komunikaci zočivoči.

Popularita Skype je stále větší. Telefonování zadarmo přes internet, to je Killer App těchto týdnů. Existují různé pochybnosti, ve věhlasném CERNu přímo tento progam zatrhli. Pochybnosti zůstávají, já se rozhodl hamletovskou otázku prolomit objednáním SkypeOut. Zakoupil jsem za €10.00 (€11.50 s DPH) kredit. Po novu již není nutno provolat tuto sumu za 6 měsíců. Kredit lze utrácet i po troškách delší dobu. Podmínkou je jen alespoň jednou za půl roku zavolat ven ze Skype do světa klasických a mobilních telefonů.

skype1 Co se způsobu platby týká, tuto je možno provést pouze platební kartou (Visa, EC/MC či DinersClub) nebo pomocí služby Moneybookers. Naše banky jsou opatrné, a tak většinou karet nelze platit na internetu. Musíte si to u své banky zařídit. Některé dokonce vydávají speciální internetové platební karty. Těmi zase nazaplatíte v kamenném obchodě. To může být nejčastější problém při pokusu o získání kreditu pro volání ze Skype. Druhým zádrhelem je správné vyplnění posledního formuláře. CVC je třímístný kontrolní kód. Obvykle to jsou poslední tři číslice na rubové straně karty u proužku pro podpis.

Jestliže překonáte obě výše zmíněné překážky, neměla by se vám objevit hláška "The card number is invalid". Do 15 sekund byste měli mít dobito. A můžeme volat. Zejména při volání na pevné linky jsou ceny příznivé.

Před první platbou si jistě důkladně ověříte, zda je vaše PC dostatečně výkonné a připojení do internetu dostatečně široké. Pozor zejména na rychlost uploadu, tedy směr z PC do internetu. U GPRS a některých připojení přes satelit to může být kámen úrazu. Pro volání Skype2Skype by mělo stačit 32 kbs, pro SkypeOut ještě o něco méně. Údajně 15 až 20 kbs. To by mohlo stačit i u některých GPRS přenosů. Výborná zkouška je volba echo123. Na tomto testovacím uživateli ověříte základní funkčnost. Směle vpřed. Váš skajpinista Stoural.
 
Komentáře:
Definitely to Skype!

Nevim jake pochybnosti mate na mysli, jestli osobni historii Nklase Zenstroma (Kazaa)?

Musim rict, ze pouzivam Skype cca 3 mesice a nemuzu si to vynachvalit. Volani S2S je vyborna vec, i kdyz tomu samozrejme schazi pohotovst mobilu, takze to vyuzivam primarne na delsi hovory s partnery v zahranici.

SkypeOut je take velmi dobra vec, i kdyz mi nejde do hlavy, jak je mozne, ze to dokazou za cca 70-80h/ minutu nabizet. Pro volani na mobily je to podstatne vic, tam uz si mobilni operatori uctuji podtatne vyssi terminacni poplatky.

Cim vic lidi to bude pouzivat, tim vetsi tlak to vyvine na inkumbenty a tim lepe pro zakazniky.
 
Těmi pochybnostmi jsme myslel: spojitost Kazaa-spyware a uzavřenost kódu. Spuštěním aplikace musí uživatel dát důvěru autorům Skype, že tam někde není nějaká havěť.
 
Jasne, tak jsem si to vykladal. Skype mnohokrat deklarovalo zadny ad/spyware. Navic se to da dobre zkontrolovat inspekci paketu na sitove vrstve a jsem presvedcen, ze uz to dostatek lidi skutecne udelalo a pokud by byly nejake pochybnosti, urcite by se o tom hodne mluvilo.

Spise byly debaty o funkci supernodu, ktere jsou zatizeny trafficem ve prospech ostatnich uzivatelu a jestli je to fer apod.
 
Komunikace je šifrovaná (256 bitů AES a 1536-2048 bitů RSA). To k té inspekci paketů. Distribuce šifrovacích klíčů je další z pochybností kolem tohoto projektu.

Otázka Supernode (SN) strojů je také zajímavá. Férové by bylo, kdyby se uživatel u počítače, který se stal SN o tom dověděl. Já vím, že v Privacy Policy to mají ošetřeno jedním odstavcem, ale formulaci...
"From time-to-time your computer may become a Supernode. A Supernode is a computer running Skype Software that has been automatically elevated to act as a hub. Supernodes may assist in helping other users to communicate or use the Skype Software efficiently. This may include the ability for your computer to help anonymously and securely facilitate communications between other users of the Skype Software who, due to network and firewall constraints, cannot establish direct connections."...
si málokdo přečte. Když se tam píše, že se občas můj počítač může stát prostředníkem (hub) pro spojení hovoru někoho jiného, stačilo by možná změnit v tu chvíli ikonku v na liště.
 
Přidej komentář

<< Zpět
<<<<<<< Víceméně pravidelné zápisky o řízení identity občas prokládané zmínkami o kořenech našince jako jsou: jhv > jinan > jin > jer > jantar > jang >


Jméno: Co je po jménu. I jinak zváno, vypadalo by stejně.
Domov: Prague, Bohemia, Czechia

Romantik bez iluzí. To jsem já. Kafka & Hašek & Forman & Kryl & Bach & Dylan & Gabriel & Edison & Kolben. To jsou osobnosti. Z jedné každé mám v sobě střípek.
Tyto zápisky pochází z internetu. Jejich původce může nebo nemusí být tím, za koho se vydává a informace obsažené na této stránce a v případných diskuzních příspěvcích mohou nebo nemusí být přesné.
Pozři na celý profil

Předchozí zápisky
Nejsou jen e-mailové podvody (mail scam)
User friendly bankomat
Bill prásknul Bennyho
P2P - sítě určené ke sdílení
Skype a Kazaa, jak to jde dohromady
Statická hesla skončí nekončí
Dlouhý vedení a touha
Hlava dubová jede po dlouhé době vlakem
The Registr odhalil Bennyho zaměstnavatele
Firefox přikládá do kotle a Ballmer se potí

Archiv
září 2004 / října 2004 / listopadu 2004 / prosince 2004 / ledna 2005 / února 2005 / března 2005 / dubna 2005 / května 2005 /

Info, zprávy, přehledy
Co se děje ve světě?
Co se děje u nás
Přehled tisku
NEprehled.netE
Lupa
Root
Mozek
Wikipedia česká?
Novinky ze světa kryptologie
SANS diary
Wikipedia original
Slashdot /.

Kam často chodí­m
blogportál
aKB@large
Festival super mall
Laco bloguje
Marigold
Pooh (security)
Neviditelný pes
Viditelný Macek
WELL.DONE





Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com



NAVRCHOLU.cz



TOPlist

Powered by Blogger

Creative Commons License